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Dear Sirs,

RESPONSE TO EXPOSURE DRAFT - LEASES

The Institute of Certified Public Accountants of Singapore (ICPAS) appreciates the
opportunity to comment on the above exposure draft (ED) issued by the International

Accounting Standards Board (IASB) in- August 2010. Our comments on the specific
questions in the ED are as follows:

Question 2(a): Lessors

Do you agree that a lessor should apply (i) the performance obligation approach if the
lessor retains exposure to significant risks or benefits associated with the underlying
asset during or after the expected lease term, and (ii) the derecognition approach
otherwise? Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and
why?

In our view, having two approaches, i.e. performance obligation approach and derecognition
approach, would replicate the arbitrary line similar to differentiating between operating and
finance leases, which the Boards are seeking to remove in the first place. We propose the use
of a single derecognition approach. The derecognition approach better represents the
economic substance of a lease arrangement as it derecognises the portion of the leased asset
from the lessor to the extent of the rights transferred to the lessee. On the contrary, we are of
the view that the performance obligation approach does not accurately reflect the economic
substance of a lease as the lessor would continue to recognise the underlying asset and a
“new” asset (i.e. the right to receive rental payments), which double counts the assets in the
statement of financial position of the lessor. '



Question 2(b): Lessors
Do you agree with the boards’ proposals for the recognition of assets, liabilities, income

and expenses for the performance obligation and derecognition approaches to lessor
accounting? Why or why not? If not, what alternative model would you propose and
why?

According to paragraph 55 of the ED, the carrying amount of the residual asset under the
derecognition approach can only be adjusted if there is impairment on the residual asset or a
change in the length of the lease term. International Accounting Standard (IAS) 16 Property,
Plant and Equipment allows the assets to be revalued and having restrictions to revalue the
residual asset may caused inconsistency in the accounting treatment between the underlying
asset and residual asset. We recommend that paragraph 55 of the ED be amended to require
the lessor to adopt an accounting treatment for the subsequent measurement of the residual
asset to be consistent with the underlying asset.

Question 3: Short-term leases

Do you agree that a lessee or a lessor should account for short-term leases in this way?
Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and why?

We agree with the proposed method of accounting for short-term leases. Our concern relates
to using a period of twelve months or less to define short-term leases. In our view, twelve
months or less appears to be an arbitrary period. For a landlord that leases its freehold
property for three years, the three years appear insignificant to the useful life of the long-lived
asset. However, for an asset with a three-year useful life, a lease term of twelve months could
be significant.

We propose a principle-based approach towards determining short-term leases and the
principle should be the application of short-term lease accounting to those situations where
the lease term is clearly insignificant to the life of the asset. We suggest that the definition of
a short-term lease in Appendix A Defined terms of the ED to be amended to:

“A lease that, at the date of commencement of the lease, has a maximum possible lease term
including options to renew or extend, that is insignificant to the useful life of the underlying
asset.”



Question 4(b): Definition of a lease
Do you agree with the criteria in paragraphs B9 and B10 for distinguishing a lease from

a contract that represents a purchase or sale? Why or why not? If not, what alternative
criteria would you propose and why?

We are of the view that the scope exclusion for a contract that represents a purchase or sale is
not necessary as there is no difference in the accounting treatment between a purchase or sale
and a lease. When an in-substance sale transaction occurs, for the lessor, the derecognition
approach would apply and a significant portion of the underlying asset will be derecognised
for the risks and benefits transferred. As such, the accounting treatment under lease
accounting will achieve similar results as the accounting treatment under a sale. For a lessee,
accounting for the right-of-use asset and liability to make lease payments akin to a purchase
of an asset and payable for amounts due. As such, removing the scope exclusion would
reduce the complexity of the standard.

Question 6: Contracts that contain service components and lease components

Do you agree with either approach to accounting for leases that contain service and
lease components? Why or why not? If not, how would you account for contracts that
contain both service and lease components and why?

We disagree with paragraph 6(c) of the ED where the lessor, under the derecognition
approach, needs to bifurcate the lease and service components of a contract even if the
components are not distinct. If bifurcation of the service and lease components is not possible
as they are not distinct, the ED should not require undue separation of the components.
Rather, the ED should allow the entity to examine the substance of the contract and determine
if the transaction should be accounted for under Leases or Revenue from Contracts with
Customers based on the underlying substance of the entire contract.



Question 9: Lease payments

Do you agree that contingent rentals and expected payments under term option
penalties and residual value guarantees that are specified in the lease should be included
in the measurement of assets and liabilities arising from a lease using an expected
outcome technique? Why or why not? If not, how do you propose that a lessee or a
lessor should account for contingent rentals and expected payments under term option
penalties and residual value guarantees and why? Do you agree that lessors should only
include contingent rentals and expected payments under term option penalties and
residual value guarantees in the measurement of the right to receive lease payments if
they can be measured reliably? Why or why not?

Expected Outcome Technique versus Most Likely Technique

We are of the view that the expected outcome technique is not practical for businesses and
situations of non-homogeneous populations or small portfolios with insufficient historical
data. From practical observations, entities do not adopt a multi-scenario analysis.
Implementation of the expected outcome technique may be conceptually right but may create
undue burden on the preparers of financial statements. We agree with inclusion of contingent
rentals and expected payments under term option penalties and residual value guarantees but

would like to propose an alternative measurement basis, which is the “most likely” technique,
defined as:

“The most likely technique would be a specific scenario that is considered most likely and
that all the assumptions would be built based on that single scenario.”

If the “expected outcome™ technique is applied, due to the multi-scenarios analysis, there
could be cases in which there are insufficient historical data to support the estimates.
However, if the “most likely” technique is adopted, the estimates will be made based on the
most likely scenario expected to occur which will require less judgment and is less complex.

Consistency of Recognition Principles

The ED is not consistent in the treatment of contingent rentals for lessee and lessor.
Paragraph 14(a) of the ED indicates that the lessee shall estimate contingent rental payable
but paragraphs 35(a) and 52(a) allow for a lessor to estimate contingent rental receivable
when it can be measured reliably.

Furthermore, under the ED Revenue from Contract with Customers, variable consideration
will only be included in the transaction price used to recognise revenue when it can be
reasonably estimated. We are of the view that the same principle should apply for the ED
Leases, specifically for a lessee, contingent rentals should only be recognised if it can be
reliably measured so as to be consistent with the basis on which the underlying revenue is
recognised by the lessee.



Should you require any further clarification, please feel free to contact Ms Grace Chua,
Technical Manager, from ICPAS via email at grace.chua@icpas.org.sg.

Yours faithfully,

e

Benjamin Cheam
Chief Executive Officer
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