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Dear Sirs,

RESPONSE TO EXPOSURE DRAFT — INVESTMENT ENTITIES: APPLYING THE
CONSOLIDATION EXEMPTION (PROPOSED AMENDMENTS TO IFRS 10 AND
TAS 28)

The Institute of Singapore Chartered Accountants (ISCA) appreciates the opportunity to
comment on the above Exposure Draft (ED) issued by the International Accounting
Standards Board (IASB) in June 2014.

To solicit meaningful feedback for this ED, ISCA sought views from its members through a
one-month public consultation and the ISCA Financial Reporting Committee which includes

experienced technical accounting professionals from large accounting firms.

Our detailed comments and responses to the questions in the ED are set out below.

Question 1—Exemption from preparing consolidated financial statements

The IASB proposes to amend IFRS 10 to confirm that the exemption from preparing
consolidated financial statements set out in paragraph 4(a) of IFRS 10 continues to be
available to a parent entity that is a subsidiary of an investment entity, even when the

investment entity measures its subsidiaries at fair value in accordance with paragraph 31 of
IFRS 10.

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not?

We agree with the proposed amendment because we believe that, for investment entities, fair
value information is more relevant and useful than a line-by-line consolidation of
subsidiaries’ assets and liabilities that are carried on a mixture of measurement bases.
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Question 2— A subsidiary that provides services that relate to the parent’s investment
activities

The IASB proposes to amend IFRS 10 to clarify the limited situations in which paragraph 32
applies. The IASB proposes that the requirement for an investment entity to consolidate a
subsidiary, instead of measuring it at fair value, applies only to those subsidiaries that act as
an extension of the operations of the investment entity parent, and do not themselves qualify
as investment entities. The main purpose of such a subsidiary is to provide support services
that relate to the investment entity’s investment activities (which may include providing
investment-related services to third parties).

Do you agree with the proposed amendment? Why or why not?

We agree with the proposed amendment as we believe that it will clarify the requirements
and reduce diversity in practice.

Question 3—Application of the equity method by a non-investment entity investor
to an investment entity investee

The IASB proposes to amend IAS 28 to:

(a) require a non-investment entity investor to retain, when applying the equity method,
the fair value measurement applied by an investment entity associate to its interests in
subsidiaries; and

(b) clarify that a non-investment entity investor that is a joint venturer in a joint venture
that is an investment entity cannot, when applying the equity method, retain the fair
value measurement applied by the investment entity joint venture to its interests in
subsidiaries.

Do you agree with the proposed amendments? Why or why not?

We agree with the proposed amendment to require a non-investment entity investor to retain,
when applying the equity method, the fair value measurement applied by an investment entity
associate to its interests in subsidiaries as we believe that the fair value information continues
to be more relevant and useful to the non-investment entity investor.

Following the same line of reasoning above, we therefore do not agree that a non-investment
entity investor that is a joint venturer of an investment entity joint venture cannot, when
applying the equity method, retain the fair value measurement applied by the investment
entity joint venture to its interests in subsidiaries. Conceptually, a non-investment entity
investor would view its investment entity associates and investment entity joint ventures as
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investment vehicles and in such a business model, retaining fair value information would be
more relevant.

We note BC20 of the ED which states that, “A joint venturer has joint control over its joint
venture and, consequently, should have the ability to obtain the accounting information
needed to adjust the financial statements of the investment entity joint venture to consolidate
its subsidiaries in order to apply the equity method, compared with investors that only have
significant influence over investment entity associates.”

We are of the view that non-investment entity investors which are joint venturers do not
necessarily have the ability to obtain accounting information necessary for them to perform
equity accounting at their level. For example, an investment entity joint venture holding a
“portfolio company” in which it has just gained control would continue to account for this
investment at fair value. Because line-by-line consolidation of this subsidiary is not required,
management of the investment entity joint venture would not be performing certain specific
procedures such as purchase price allocation and goodwill impairment assessment.

In paragraph BC21 of the ED, IASB also notes that an investor’s ability to achieve different
accounting outcomes by holding investments through an investment entity investee is
different depending on whether the investee is an associate or a joint venture. We are of the
view that the investor’s ability to achieve different accounting outcomes is not significantly
different whether the investee is an associate or a joint venture. In both instances, there would
be multiple investors involved and this typically requires multilateral decision making, which
would mitigate the structural risks noted by IASB.

With the above arguments in mind, we believe that for the purpose of equity accounting by a
non-investment entity investor, an investment entity joint venture should continue to apply
fair value to its interests in subsidiaries. Furthermore, we are of the opinion that the
difference in the basis of measurement of interests in subsidiaries by an investment entity
associate and an investment entity joint venture for the purpose of equity accounting by a
non-investment entity investor proposed by IASB is a concession based on practicality rather
than a conceptual justification. Hence, based on our analysis above, we suggest that the
Board considers extending the exemption for investment entity associates to include
investment entity joint ventures.

Lastly, we request the Board to consider whether further clarification should be made on the
distinction between an operator investor (i.e. invest to operate the business) and a financial
investor (i.e. invest for a capital return) where the latter’s business model is one in which fair
value measurement is most appropriate as compared to a line-by-line consolidation of its
subsidiaries. If a financial investor can be clearly distinguished from an operator investor, the
non-investment entity investor should be required to also retain the fair value measurement
applied by the investment entity subsidiary to its interests in subsidiaries. We believe that the
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extension of this exception to investment entity subsidiaries would benefit non-investment
entity financial investors such as private equity firms that operate on business models where
fair value information is more relevant.

However, we acknowledge the risks identified by IASB in BC14 of the ED, and would
suggest that the Board considers including anti-abuse rebuttable presumptions that set out
conditions that an operator investor must meet in order for it to switch its status to a financial
investor in respect of its investments in “portfolio companies™ (as opposed to operating
companies) and henceforth to be eligible to apply the proposed exception to retain fair value
measurement applied to its interests in investment entity subsidiaries.

Should you require any further clarification, please feel free to contact Ms Lim Ju May,
Deputy Director, Technical Standards Development and Advisory, or Mr Benjamin Oh,
Manager, Technical Standards Development and Advisory, from ISCA via email at
jumay.lim(@jisca.org.sg or benjamin.oh(@isca.org.sg respectively.

Yours|faithfully,

Ms Lim en
Executive Director
Technical Knowledge Centre and Quality Assurance
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